Saturday, July 17, 2010

ADA APA DENGAN BULAN SYAABAN

Masyarakat Arab ada menggambarkan kemuliaan bulan Syaaban ini dengan beberapa huruf dan ertinya yang tersendiri antaranya:

1. Kemuliaan darjat Rasulullah S.A.W. di atas kurniaan bulan Syaaban kepadanya sehingga dinamakan bulan ini adalah bulan Nabi S.A.W.

2. Keperkasaan dan ketinggian.

3. Kebaikkan dan kebajikan yang dilakukan pada bulan ini akan mendapat ganjaran pahala yang besar daripada Allah Taala.

4. Kasih-sayang dan kemesraan.

5. Cahaya keimanan dan cahaya ibadat yang dikurniakan oleh Allah Taala kepada hambaNya yang bertakwa.


ANTARA PERISTIWA DI BULAN SYAABAN

1. Menurut Imam Nawawi, hari Nisfu Syaaban pada 15 haribulan tahun kedua Hijrah telah berlaku pertukaran kiblat umat Islam. Iaitu dari Masjid al-Aqsa ke Kaabah di Masjid al-Haram.

2. Berlaku peperangan Bani Mustalik pada tahun kelima Hijrah. Kemenangan berpihak kepada Islam.

3. Berlaku peperangan Badar yang terakhir pada tahun keempat Hijrah.

para tabien ada menghidupkan malam Nisfu Syaaban dengan dua cara:

Pertama: Sebahagian mereka hadir beramai-ramai ke masjid dan berjaga di waktu malam untuk bersembahyang sunat dengan memakai harum-haruman, bercelak mata dan berpakaian yang terbaik.

Kedua: Sebahagiannya lagi melakukannya dengan cara bersendirian. Mereka menghidupkan malam tersebut dengan beribadat seperti sembahyang sunat dan berdoa dengan cara bersendirian.

* Cinta adalah fitrah yang dibekalkan untuk manusia yang perlu diatur dengan baik, bukan dibiarkan mengganas hingga menyebabkan lupa kepada hakikat kehidupan.

* Kedudukan manusia yang mencintai Allah lebih hebat daripada kedudukan malaikat kerana malaikat tidak diuji seperti manusia diuji dalam membuktikan cintanya kepada Allah Taala.

* Rahmat yang dikurniakan Allah mampu menjadikan kehidupan aman damai serta saling berkasih sayang sesama makhluk.

* Manusia amat memerlukan Penciptanya Yang Maha Mengetahui selok-belok dirinya, jika dia sakit, ubatnya ada pada Allah Taala yang dapat menurunkan setitis rahmat di hati yang tenat.

Tuesday, July 13, 2010

Hebatnya Subuh (Siri 1): Solat yang berat bagi si munafik

"Rasulullah saw, apabila baginda meragui keimanan seseorang pada zamannya, akan memerhatikan solat Subuh individu berkenaan untuk mengesahkan tahap keimanannya.

Apabila baginda dapati orang tadi tidak menunaikan solat Subuh, maka benarlah apa yang baginda ragui itu,” demikian catat buku ‘Misteri Solat Subuh’ tulisan Dr Raghib as-Sirjani.
Edisi bahasa Malaysia diterjemahkan oleh Ahmad Munaji LC dan diterbitkan oleh Darul Nu’man.

Menurut buku terbabit, kepentingan solat Subuh (tetapi bukan bermakna solat lima waktu lain boleh dikesampingkan) turut terkandung di dalam hadis baginda bermaksud:

“Sesungguhnya dua solat ini (Subuh dan Isyak) adalah solat yang berat bagi orang munafik. Sesungguhnya apabila mereka mengetahui apa yang ada di dalam solat Subuh dan Isyak, maka mereka akan mendatanginya sekali pun dengan merangkak.” (Hadis riawayat Ahmad dan an-Nasa’i)

Apa yang dimaksudkan Rasulullah saw dengan ‘mendatanginya sekali pun dengan merangkak’ ialah datang solat berjamaah di masjid.

Penulis buku berkenaan tidak bermaksud bahawa mereka yang tidak datang solat Subuh di masjid sebagai munafik, tetapi catatnya:

“Kalau seseorang meninggalkan solat ini dengan sengaja, maka kesengajaan itu adalah bukti nyata dari sifat kemunafikan.” – inimajalah.com

Bacaan lanjut di www.inimajalah.com

Monday, July 12, 2010

Sunday, July 11, 2010

Hati-Hati Syirik Percaya Sotong Paul Ramal Piala Dunia"Peribahasa Melayu lama sebut otak udang untuk menggambarkan kebodohan seorang atau cara berfikirnya. Ada peribahasa baharu semenjak dua menjak ni iaitu otak sotong. Mungkin Kamus Dewan boleh membuat tafsirannya iaitu seorang yang sentiasa tepat meramalkan sesuatu. Nama Paul tiba-tiba muncul dalam arena bolasepak dunia. Entah bila si sotong kurita ini minat dengan bola.

Manusia yang diberi akal menjadi lebih bodoh dari seekor sotong tidak berakal. Para jurugambar berebut-rebut merakamkan si sotong Paul memilih pasukan favouritenya. Kalau hanya bodoh boleh tahan lagi. Yang tak boleh tahan dan membahayakan aqidah ialah apabila ada orang Islam yang terpengaruh dengan kebodohan dan syirik ala World Cup ini.
Bukan sahaja sotong, burung merpati di Singapura dan para dukun di benua Amerika Selatan turut meramalkan samada Sepanyol atau Belanda yang akan menjadi johan Piala Dunia.

Di zaman jahiliah dahulu, mereka yang berada dalam jahiliah sesat menggunakan azlam iaitu menggunakan anak panah meramalkan keadaan sesuatu. Begitu juga menisbahkan berlakunya sesuatu kepada bintang si anu si anu.

Seorang pembaca berita tv Melayu Muslim menyebut ‘…Sotong Paul yang bijak meramalkan..’ Beliau mungkin hanya membaca skrip. Ia mungkin bermaksud mahu meraikan sama kemeriahan Piala Dunia yang sedang menuju kepada klimaksnya. Tetapi hati-hati dengan skrip yang silap-silap langkah boleh membawa kepada syirik.

Demikian juga ketika seorang pengulas bolasepak Piala Dunia mengulas dalam satu perlawanan ‘…suratan atau kebetulan’ ketika satu insiden berlaku berkait dengan gol atau tidak gol (?) Ia mungkin spontan tanpa menyedari apa yang disebut bercanggah dengan akidah.

Perkara-perkara ini kelihatan kecil pada sesetengah orang tapi ia besar di sisi Allah. Bagi bukan Islam, mereka mungkin mengiktikadkan perkara di atas tapi bagi muslim, hati-hati ya.