Saturday, April 10, 2010

BAHAN BACAAN

AMAL ISLAMI HASSAN AL BANNA.

1)JEMAAH SENTIASA BERUSAHA MENYATUKAN UMAT ISLAM MENURUT KEFAHAMAN JEMAAH TERHADAP ISLAM.

2)SELAGI ORANG BUKAN ISLAM TIDAK MELAKUKAN KEKACAUAN,JEMAAH HENDAKLAH MEMBERIKAN KEBAIKAN DAN KEAMANAN TERHADAP MEREKA.JEMAAH BERPENDIRIAN INI SLAAH SATU DAKWAH KITA TERHADAP MEREKA.

3)JEMAAH BOLEH MERAHSIAKAN PENGGABUNGAN PERIBADI-PERIBADI TERETNTU KE DALAM JEMAAH MENGIKUT KEPUTUSAN OLEH QIADAH.

MUSLIMAT PENCORAK MASYARAKAT.

Anak Dalam Pembentukan Keluarga.

Al Quran menerangkan tempoh susuan bagi seseorang anak adalah 2 tahun sekiranya ibu berhasrat memberhentikan sebelum tempoh itu maka perbincangan hareuslah dibuat dengan suami bagi melihat baik buruk makanan gantian yang harus diberikan pada anak tadi.

Setelah anak berumur melebihi 2tahun,mereka telah masuk ke alam kanak-kanak. Pendidikan mereka pada waktu ini lebih kepada meniru ibu bapa mereka. Oleh itu ibubapa haruslah membiasakan diri dalam berkata-kata menggunakan kalimah-kalimah yang baik-baik.

Selain itu diperingkat ini kanak-kanak harus digalakkan menghafal dan membaca contohnya memulakan makan dengan bismillah dan mengakhiri dengan alhamdulillah. Kanak-kanak juga di ajar menghafal al fatihah keran mereka akan mula meniru gaya ibu bapa mereka sembahyang.

Wednesday, April 7, 2010

FADILAT MEMBACA AL QURAN


Wahai umat Islam yang dikasihi,usahlah kamu terlalu mengikut perasaanmu,hingga terlupa menyebut namaNya melalui kalam-kalam yang telah diturunkanNya.Belajar lah mengenaiNya melalui solat yang diwajibkan,di tambah lagi kemanisan solat itu dengan solat sunat dengan melakukan Qiya Mulai.Lalu kamu susuri pula dengan membaca Al-Quran yang di turunkan kepada Muhammad nescaya kamu tidak akan sesat.Bahkan kamu akan rasa dibimbing menuju cahaya cintaNya.

-Lembutkanlah lidahmu dengan membaca Al-Fatihah untuk membaiki hati yang gundah.
Diantara fadhilat indahnya

*mendapat pahala seperti membaca sepertiga Al-Quran.
*Al-Fatihah adalah untuk apa yang dimaksudkan dalam bacaannya.Maka hayatilah pengertiannya.
*Untuk memohon sesuatu hajat yang baik kepada Allah SWT,baca 41 kali setiap hari,waktunya diantara solat sunat Subuh dan solat Fardhu Subuh.

-Ikhlas kan hatimu membaca Al-Baqarah agar syaitan tidak singgah kerumah lalu memanah kata nan indah bersulam dusta.

Sabda Rasulullah SAW

'Sesungguhnya setiap sesuatu itu mempunyai bonggol.Dan bonggol Al-Quran adalah surah Al-Baqarah.Sesiapa yang membacanya pada malam hari dirumahnya,syaitan tak akan masuk ke rumahnya selama tiga malam.Dan sesiapa yang membacanya pada siang hari,syaitan tak akan masuk kerumahnya selama tiga hari.
(Riwayat Ibnu Hibban)

-Hindarilah kamu dari fitnah Dajjal yang keji dengan membaca surah Al-Kahfi

Imam Ahmad berkata:"Daripada Abi Darda'daripada Nabi(SAW),baginda telah bersabda
'Sesiapa yang menghafaz sepuluh ayat daripada permulaan surah Al-Kahfi.Maka terhindar daripada Dajjal.(Riwayat Muslim,Abu Daud,Al-Nasa'i,Al Tarmizi daripada Qatadah)

-Mohonlah keampunan disulami dengan membaca surah Yassin

Daripada Abdullah berkata:Rasulullah SAW telah bersabda

'Sesiapa yang membaca yassin pada waktu malam untuk mendapat keredhaan Allah SWT,maka akan diberi keampunan baginya(HR.Ibnu Katsir)

Lalu bacakan lah pula Surah Ad-Dukhan

Daripada Abi Hurairah r.a. berkata:Nabi SAW telah bersabda

'Sesiapa yamg membaca surah"Haamin Ad-Dukhan" pada waktu malam,maka esoknya tujuh puluh ribu malaikat akan meminta ampun baginya'.(HR Ibnu Katsir)

Tambahi lah dengan membaca surah Al-Mulk

Daripada Abi Hurairah r.a. berkata:Nabi SAW telah bersabda

'Sesungguhnya didalam Al-Quran ada tiga ayat memberi syafaat kepada pembacanya hingga diberi keampunan untuknya iaitu surah Al-Mulk"(Tabaraakal-Lazi)"
Lama tak menulis di lembaran ini hmm rindunya. Perjalanan musafir kali ini bermula dengan menuju ke Kuantan bertemu dengan sahabat-sahabat yang telah lama tidak berjumpa.Pergh terubat rasanya kerinduan selama ini bila dapat bertemu teman-teman sekalian.Di Kuantan pelbagai pengalaman yang diperolehi dari sekecik-kecik hingga sebesar-besarnya iaitu dapat menunggang kuda haha.rasulullah saw bersabda ajarlah anak kamu menunggang kuda,memanah dan berenang.

Kemudian perjalanan diteruskan menuju ke Tanjong Malim dimana disinilah tempat aku berasa seperti dilahirkan apabila mula mengenal Islam dengan lebih dekat. Walaupun telah beragama Islam lebih 20tahun yang lalu namun keindahan Islam itu hanya aku perolehi apabila aku masuk ku UPSI.Tujuan sebenar aku ke Tanjong Malim pada kali ini adalah untuk menghadiri konvokesyenku setelah konvokesyen sewaktu diploma dulu aku tidak mengambilnya.

Walaupun keluargaku tidak datang untuk konvokesyen ini namun aku tetap bersyukur kerana mempunyai sahabat yang telah aku anggap seperti keluargaku maka cukuplah mereka yang datang meraikan aku.Pada malamnya aku bergegas menuju ke Kelantan bagi menghadiri walimah ustazku.Sesampainya disana sahabatku telah sedia menunggu datang menjemput dan terus bergegas menuju ke masjid bagi melihat upacara akad nikah ustazku ini.Kepada mereka aku ucapkan 'semoga antum dihimpunkan dalam kebajikan'.

Setelah beberapa hari disana dengan pelbagai aktiviti yang memberangsangkan kami terus bergerak kembali ke Tanjong Malim tapi kali ini menaiki kereta yang disewa teman-temanku.Perjalanan kali ini dari Kelantan melalui Trengganu Pahang sebelum sampai ke Tanjong Malim. Banyak la rumah yang dapat aku ziarah dalam perjalanan ini cuma saje aku tidak mahu mengdetailkan perjalananku.Biarlah segalanya menjadi 'kenangan terhalal'aku(pinjam kata ustaz hasrizal).

Sekarang aku telah berada di Terengganu kembali setelah banayk yang aku tempuhi dalam pengembaraan ini dan perjalanan ini tidak berhenti disini.Sekarang dalam perancangan mahu ke Kuantan kembali cuma belum tahu sejauh mana selarinya perancangan aku dengan perancangan Allah. Semoga itu yang tebaik untuk aku. Pada semua doakan aku memperoleh rahamt dari Allah dalam mengharungi sisa kehidupan di dunia ini.