Saturday, February 13, 2010

Wasiat Saidina Umar Al-Khattab R.A


INI ADALAH PETIKAN DARI WASIAT SAIDINA UMAR AL-KHATTAB KEPADA KETUA TENTERANYA IAITU SAAD BIN ABI WAQAS KETIKA BELIAU MENGUTUSKANYA UNTUK PEMBUKAAN PARSI.

Sesungguhnya aku memerintahkan kepada kamu wahai Saad … ! Dan juga mereka yang bersama-sama kamu supaya bertaqwa kepada Allah SWT dalam apa jua keadaan kerana sesungguhnya bertaqwa kepada Allah SWT adalah sebaik-baik persiapan untuk mengalahkan pihak musuh dan juga sekuat-kuat tipu daya dalam peperangan.

Aku memerintahkan kepada kamu dan mereka yang bersama-sama kamu supaya menjauhikan diri daripada maksiat kerana sesungguhnya dosa-dosa yang dilakukan oleh tentera Islam adalah lebih aku takuti daripada musuh-musuh Islam. Sesungguhnya orang-orang Islam telah mendapat pertolongan daripada Allah SWT disebabkan oleh kemaksiatan yang telah dilakukan oleh pihak musuh, jika bukan kerana hal itu, nescaya tidak ada bagi orang-orang Islam akan kekuatan.

Jumlah bilangan tentera kita jika mahu dibandingkan dengan pihak musuh adalah terlalu kecil. Begitu jugalah dengan persiapan serta kelengkapan pertahanan kita jika hendak dibandingkan dengan pihak musuh, tidaklah kita sekuat mereka. Maka jika amalan serta tingkah laku kita sama dengan pihak musuh dalam melakukan maksiat, nescaya kelebihan kekuatan dan kemenangan akan menyebelahi pihak musuh.

Jika kita tidak mendapat pertolongan daripada Allah SWT ke atas musuh-musuh ini, sudah pasti kita tidak akan dapat menandingi kehebatan mereka. Ketahuilah !!! Bersama -sama kalian ada malaikat yang menjaga keselamatan dan para malaikat ini telah mewakili pihak kerajaan Allah SWT untuk menjaga kamu supaya kamu berasa selamat. Mereka mengetahui apa yang kamu kerjakan maka hendaklah kamu berasa malu terhadap apa yang ingin kamu lakukan dan janganlah kamu berkata "Sesungguhnya pihak musuh lebih hina dari kita, mereka tidak akan dapat menguasai ke atas kita sekalipun kita turut sama melakukan kejahatan". Ucapan yang sedemikian boleh jadi akan terbalik kepada kita, maka akan datang satu kaum yang lebih zalim daripada pihak musuh seperti yang telah berlaku kepada kaum Bani Israel yang mana akhirnya mereka telah dikuasai oleh orang-orang kafir Majusi (penyembah api).

Sentiasalah kamu memohon pertolongan kepada Allah SWT untuk menghilangkan penyakit yang ada dalam diri kamu itu, sebagaimana kamu memohon pertolongan Allah SWT untuk mengalahkan musuh-musuh kamu. Berdoalah untuk diri kamu dan tidak lupa juga buat diri kami...." (^_-)

PESANAN SEORANG UMARA', UMAR AL KHATTAB KEPADA PEJUANG ISLAM, MUSLIMIN DAN MUSLIMAT... SEMOGA KITA MENDAPAT PENGAJARAN DAN BERMUHASABAH DIRI SENDIRI.. SEMOGA DALAM PERJUANGAN MENENTANG MAKSIAT, KEFASIKAN DAN KEJAHILAN, YANG PENUH TIPU DAYA, MEHNAH DAN TRIBULASI INI, KITA TIDAK DIKALAHKAN OLEH MUSUH, TETAPI DOSA DAN KEJAHATAN YANG DATANG DARI DALAM DIRI KITA SENDIRI.

NAUZUBILLAHIMINZALIK...

Thursday, February 11, 2010

Epal Busuk Hadiah Pengantin Baru

Sukar sekali mahu menjentik minda.

Lain yang diungkap, lain benar kefahamannya.

Mengupas sisi-sisi terlindung pada minda anak muda yang merancang untuk berumahtangga, sering menimbulkan reaksi yang lelah. Malah tidak kurang yang mencetuskan isu baru, seperti terhasilnya artikel yang anda sedang baca ini.

Ketika saya mengupas sisi-sisi negatif berkaitan dengan poligami, ada yang cepat membuat kesimpulan bahawa saya menafikan hukum poligami. Anti poligami!

Ketika saya mengupas sisi-sisi negatif berkaitan dengan perkahwinan semasa belajar, ada yang pantas membuat kesimpulan bahawa saya menentang perkahwinan semasa belajar atau kahwin muda. Bahkan tergamak menyimpulkan bahawa saya lebih risaukan pasangan suami isteri bergaduh, berbanding couple yang berzina. Mereka yang memilih untuk berzina, dan menyandarkan zina itu kepada saya!

Keadaan ini menambahkan keyakinan saya bahawa cara kita beragama hari ini penuh dengan konflik bukanlah semasa-mata kerana kekurangan ilmu agama, atau kerana kuatnya pengaruh jahiliah semata, tetapi ia juga banyak disebabkan oleh cara berfikir yang tidak betul. Alat untuk memahami nas dan ajaran agama itu sendiri rosak, justeru melahirkan banyak salah faham biar pun sudah disuluh di bawah terik mentari.

Mengapa tidak difahamkan sahaja, tatkala saya bincangkan tentang kepincangan amalan poligami semasa, kesimpulannya ialah, jika mahu berpoligami ambillah perhatian yang lebih agar kepincangan itu tidak berlaku? Bukankah itu sangat mudah untuk difahami? Mengapa harus memutar kesimpulan kepada kritikan terhadap cara mengamalkan poligami itu, adalah kritikan terhadap poligami itu sendiri? Jika tidak enak bicara tentang sisi negatif yang memerlukan pengurusan, lupakah kepada manfaat yang kita perolehi daripada cara Huzaifah radhiyallaahu ‘anhu mengambil hikmah daripada Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam:

“Orang ramai selalu bertanya kepada Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam tentang kebaikan. Sedangkan aku pula selalu bertanya kepada baginda tentang kejahatan, kerana khuatir bertemu dan terjebak dengannya” [Hadith riwayat Muslim]

Ya, itulah penjelasan Huzaifah mengapa sisi-sisi gelap kehidupan umat perlu diketahui. Bukan untuk membunuh harapan, tetapi supaya langkah menjadi lebih kemas ketika mengatur perjalanan menempuh kehidupan.

Anak muda,

Tulisan-tulisan saya tidak sama sekali bermaksud mahu menakut-nakutkan kalian. Kecualilah kalian memang penakut, hingga cicak disangka buaya, cacing disangka ular.

Anda memerhatikan kejayaan rakan-rakan yang berkahwin muda, dan memang ramai yang perkahwinan itu adalah baik buat mereka. Anda bertuah kerana dapat melihatnya. Tetapi saya didatangi oleh mereka yang bermasalah. Mereka yang terkapai-kapai mencari jalan keluar daripada cubaan-cubaan hidup pasca perkahwinan yang melampaui persediaan diri mereka. Masalah mereka itulah yang saya k0ngsikan bersama anda, agar persiapan anda lebih baik daripada mereka yang telah mendahului anda.

Ketika saya menulis artikel KAHWIN SEMASA BELAJAR, ia bukan artikel yang berfungsi membuat keputusan bagi pihak anda. Amat jarang saya membuat keputusan bagi anda atau sesiapa. Sentiasa sahaja, tulisan saya menuntut anda menjadi manusia berfikir. Setelah berhasil untuk berfikir, buatlah keputusan dengan fikiran yang matang.

Saya cuba mengajak anda supaya memikirkan terlebih dahulu beberapa isu yang ditimbulkan. Supaya nanti, sama ada anda membuat keputusan untuk berkahwin semasa belajar atau tidak, yang penting anda sudah mempertimbangkan isu-isu yang saya ketengahkan. Apa yang penting kepada anda mungkin berkahwin atau menangguhkan kahwin, tetapi yang penting bagi saya di dalam artikel itu ialah, anda sudah mempertimbangkan isu yang diketengahkan, dengan sebaiknya. Soal keputusan akhir, andalah yang menentukannya.

Apa yang terbaik ialah berkahwin selepas berfikir, juga menangguhkan perkahwinan selepas berfikir. Apa yang buruk pula ialah berkahwin sebelum habis berfikir, atau selepas berkahwin anda mula berfikir yang bukan-bukan.

Demikian juga, tatkala saya menulis artikel JANGAN SEKADAR SYURGA DUNIA, sekali lagi saya menekankan perkara yang sama. Saya tidak sama sekali bermaksud, jangan kahwin awal kerana nanti mungkin dilanda jemu. Tidak sama sekali. Sama ada berkahwin awal atau berkahwin lewat, jemu itu boleh timbul dan selalu timbul.

Tetapi orang yang sudah berfikir panjang dan mendalam sebelum berkahwin, tidak akan bertindak bodoh semasa menguruskan kejemuan yang dialaminya. Apa yang beliau fikirkan semasa membuat keputusan untuk bernikah dahulu, menjadikannya bersedia dan menempuh tempoh jemu itu dengan sabar, teliti dan bukan keanak-anakan.

Saya ditempelak, kerana dianggap lebih rela membiarkan pasangan terdesak di kalangan mahasiswa berzina, berbanding dengan membantu mereka menyegerakan perkahwinan. Sungguh hodoh persepsi itu.

Saya ingin bertanya, siapakah yang berani menjamin, orang sudah berkahwin tidak akan berzina? Justeru anda begitu idealistik malah simplistik pada menganggap perkahwinan terus sahaja boleh menyelesaikan gelora jiwa si anak muda.

TERUK SANGATKAH?

Sepanjang 2009, ada dua suami dan 4 isteri menghubungi saya. Kesemua mereka adalah mahasiswa dan mahasiswi yang masih di bangku pengajian dan sudah berumahtangga. Mengadu masalah jemu dengan pasangan, mencetuskan rasa bimbang yang mendalam pada diri saya.

Lebih menyedihkan, ada pasangan yang suaminya masih berjiwa PSP, tiada keghairahan terhadap anak yang lahir. Ada isteri yang memberikan anak kecil minum susu sejuk kerana tidak tahu susu badan yang dibekukan di peti ais perlu dihangatkan terlebih dahulu sebelum diberi kepada anak. Semuanya gara-gara kurang persediaan dan kurang bersungguh mencari pengetahuan yang diperlukan.

Harganya apa?

Talaq yang menggegarkan arasy?

Atau nyawa anak kecil yang malang itu?

Jadi, penyelesaiannya bukan jangan kahwin, atau nak kahwin juga. Sebaliknya, berfikirlah dengan cermat sebelum apa-apa keputusan dibuat. Kemudian buat persiapan dengan bersungguh-sungguh. Bermula dengan mematangkan fikir daripada rentak seorang anak muda atau pelajar, kepada suami dan isteri, ibu dan bapa, yang sinonim dengan tanggungjawab dan peranan.

SEBUAH KISAH

Suatu hari, Jalaluddin al-Rumi menceritakan bagaimana seorang lelaki tua yang sedang menaiki kuda, ternampak seorang anak muda sedang tidur lena di bawah sebuah pohon pada tengah hari yang panas terik. Begitu lena, hingga mulutnya terngaga.

Sungguh mengejutkan, tatkala lelaki itu melihat seekor ular berbisa sedang merayap dan seterusnya masuk ke mulut si anak muda dan terus ke perutnya. Dengan pantas, lelaki itu mengambil sebatang kayu dan terus membelasah lelaki itu hingga beliau terjaga kesakitan, terkejut, trauma dan kebingungan.

“Makan epal busuk itu kalau mahu selamat!” kata si lelaki tua.

“Jangan pukul saya!” anak muda itu cuba melarikan diri.

Si tua mengejarnya dan terus memukul.

“Makan epal busuk itu kalau mahu selamat!” tegas lelaki tua itu lagi.

Si anak muda yang kesakitan menjamah epal busuk yang bertaburan di atas tanah, menahan bau busuk epal itu, yang sesetengahnya berulat.

“Jangan berhenti. Makan lagi!” tegas si tua misteri itu.

Akhirnya si anak muda yang sudah tidak tahan dengan rasa epal busuk dan baunya yang mengembangkan tekak, beliau termuntah-muntah. Alangkah terkejutnya beliau, keluar bersama muntah epal busuk itu seekor ular berbisa yang nyaris-nyaris meragut nyawa si anak muda yang alpa.

“Maafkan saya!” si anak muda memeluk lelaki tua itu.

Sangkanya si tua itu lelaki gila. Memukulnya dan memaksa beliau memakan epal. Bukan epal ranum tetapi epal busuk. Rupa-rupanya ada ular berbisa di perut si anak muda, yang beliau tidak tahu, hanya kerana sifatnya yang alpa dan bermimpi di tengah hari.

Epal busuk itulah yang banyak dalam tulisan orang tua bernama Abu Saif ini!

Supaya tidak meleret panjang, izinkan saya membuat kesimpulan berikut:

CARA YANG SANGAT BERKESAN UNTUK MEMUSNAHKAN KEHIDUPAN MANUSIA IALAH:

1. Memusnahkan perkahwinan kerana singkat akal dan lemah pertimbangan.
2. Menolak perkahwinan kerana takut akan memusnahkan perkahwinan kerana singkat akal dan lemah pertimbangan.

Dan kedua-dua itu adalah cara berfikir seperti robot… yang cuba menafsirkan si tua yang masih ‘analog’ ini!

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG

Dalami ilmu, beri peringatan, dan mari bersama perjuangan Islam"Allah berfirman , maksudnya: ‘Hendaklah ada satu kelompok dari satu kumpulan manusia yang mendalami ilmu agama, dan memberi peringatan kepada kaumnya apabila kembali, mudah-mudahan mereka beringat.’

Ilmu mengenal Allah, yang mendekatkan diri kepadaNya, tahu hukum-hakam, halal haram, suruhan dan tegahan, patuh Nabi adalah ilmu tafaqquh fiddin paling tinggi. Ilmu bukan bermakna hanya memiliki PhD Syariah, Dakwah atau Hadis. Ilmu mesti dimanfaatkan untuk diri sendiri, kemudian diberikan peringatan kepada orang lain.


Allah berfirman maksudnya: ‘Dan berilah peringatan kepada keluargamu yang hampir.’ Di antara papantanda paling banyak di jalanraya ialah perkataan AWAS. Konsep perkataan AWAS itulah yang telah dilakukan oleh Nabi SAW dalam misi dakwah Baginda, dan itulah jalan yang mesti dituruti.

Ilmu juga untuk diamal. Ada yang dapat diamal dengan mudah seperti solat. Ada yang tidak dapat diamalkan melainkan mesti ada sebuah negara atau sistem yang menaunginya. Benarlah perkataan Saidina Osman bin Affan, mafhumnya: ‘Sesungguhnya Allah menjaga agama melalui kekuasaan, apa yang tidak dijaga oleh al-Quran‘.

Judi haram, rasuah haram, zina haram. Keadilan mesti ditegakkan. Al-Quran dan hadis menyebutkan demikian. Tetapi Tok Guru, ulama atau pensyarah IPT hanya dapat menyebut dan memberitahu, tidak dapat melaksanakan tuntutannya. Kuasa diperlukan untuk memartabatkan hukum al-Quran dan Hadis itu. Tok Guru, ulama dan Dr bersandar kepada tiang masjid dan kerusi, tetapi Nabi mengajarkan ia mesti bersandar kepada kuasa yang dapat melaksanakannya. Justru, hijrah berlaku.

Malang bagi mereka yang mendalami agama, belajar puluhan dan ratusan kitab ulama muktabar tetapi akhirnya gagal memahami tuntutan menegakkan Islam dalam bentuk dan sistem bernegaranya. Alhamdulillah, di Malaysia, PAS adalah gerakan Islam yang konsisten dengan matlamat dan tujuan ini. Ia perlu dibantu, terutama oleh mereka yang punya ilmu agama. Jika dirasakan ada kekurangan dan kesilapan, ia perlu ditegur melalui adab dan saluran yang betul. Meruntuh lebih mudah dari membina.

Saya mengajak graduan lulusan Akademi Pengajian Islam, Fakulti Pengajian Islam- dalam dan luarnegeri, mereka yang berada di pondok pengajian tradisional, pensyarah IPT dan lain-lain untuk bersama memartabatkan Islam dalam bentuk bernegara dengan bersama kami dalam perjuangan Islam. Berikan sumbangan semampu mungkin.

‘Jika kamu menolong agama Allah, Allah akan menolong kamu, dan menetapkan pendirian kaki kamu.’ Daripada Abu Hurairah ra katanya, Nabi SAW bersabda: ‘Tidak akan masuk Neraka seorang yang menangis kerana takutkan Allah sehingga susu kembali ke tempatnya dan tidak berhimpun debu hasi dari perjuangan di jalan Allah dengan asap neraka Jahannam.’

Wednesday, February 10, 2010

GAMBAR LAGI


wah lagi gambar kenangan dulu kala.Ni je la keja sekarang ni,bagi mengubati kerinduan pada bumi UPSI so copy la gambar dari mana-mana facebook atau blog sahabat-sahabat.Gambar ni diambil sewaktu menziarahi saudara Muadz yang baru lepas accident.Masa ni beliau di gelar kaki besi.Wah rIndunya kat mereka ni........Turut bersama dalam gambar ni Arwah Fadhiri dan Faizol,Al Fatiha buat mereka.Alhamdulillah saya masih diberi nikmat mengingati mereka,saya tidak risau jika sentiasa mengingati diaorang tapi saya risau jika suatu hari nanti saya lupa akan mereka ini.

SWEET MEMORIESMaaf takde tempat nak save gambar ni,externel hard disk rosak,laptop takde,ni pun yang bos punya so save dalam blog ni sebagai kenangan sebagai pimpinan mahasiswa suatu ketika dulu.Gambar yang atas diambil sewaktu menyertai Majlis Perundingan Pelajar Malaysia(MPPK) di KUITHHO dan gambar tu diambil semasa ziarah kami ke sebuah rumah sahabat kami iaitu saudari Nazira Jiat manakala gambar kedua diambil sewaktu menyertai satu program di Selangor.Untuk makluman blog ini juga terhasil atas usaha kami berlapan setelah kami memenangi MPPUPSI bagi sesi yang lepas.wallahualam

Tuesday, February 9, 2010

IDEALISTIK

Assalamua'laikum wbt pernah dulu saya bertanya pada seorang sahabat ada baca tak buku novel yang ditulis oleh Fatimah Syarha,beliau menjawab tidak kerana individu yang diketengahkan terlampau idelistik begitu juga seorang lagi sahabat saya iaitu saudara Hanif.Beliau juga sering ketawa bila berbicara tentang salah satu buku Fatimah Syarha iaitu 'Cinta Selepas Allah Dan Rasul'.Pada beliau watak yang diceritakan terlalu sempurna. Dalam hal ini saya mempunyai pendapat yang tersendiri dan tidak salah jika saya mengatakan saya suka membaca novel yang ditulis penulis ini tetapi baru-baru ini baru saya menjumpai jawapan yang tepat bagi permasalahan ini.Jawapan ini saya dapat melalui seorang ustaz apabila saya membaca ruangannya di dalam majalah Solusi.Rupa-rupanya watak-watak yang idealis ini sengaja dicipta dan diketengahkan didalam masyarakat yang kontang akhlaknya kini. Individu-individu ini sebenarnya pernah wujud suatu ketika dahulu.Kalau kita tengok generasi sahabta,tabi'in,salaful soleh semuanya mempunyai akhlak yang ajaib pada pemikiran kita yang normal.Individu seperti Saidina Abu Bakar yang sentiasa membenarkan Rasulullah serta yang menginfakkan hartanya kesemuanya untuk perjuangan Islam,Saidina Umar yang dikatakan mempunyai iman yang tinggi,dikatakan sekiranya umar melalui suatu jalan,maka syaitan tidak berani jalan itu,subhanallah.
Selain itu terdapat ramai lagi para sahabat yang menakjubkan akhlak dan pengorbanannya.Terdapat sahabat yang apabila diseru untuk berjihad maka beliau terus bangun dan mengatakan kurma ini tidak mampu melengahkan aku dari syahid di jalan Allah. Oleh itu individu-individu idealis macam nilah yang harus kita ikuti,kalaupun tidak mampu menjadi seakan mereka,dapat duduk di atas jalan mereka pun dah begitu bertuah bagi kita umat akhir zaman.Allahurabbi jauhnya kita dibandingkan dengan mereka.

14 Februari : Hari Apakah Itu Bagi Seorang Muslim?


Berusaha untuk menjadi kaum yang beroleh rahmat dan karunia nikmat dari Allah, tidak sempurna jika sekadar mengejar Islam, tanpa menolak dan menghindarkan diri daripada lawan Islam iaitu Jahilillah. Sebagaimana kita berulang kali memohon hidayah-Nya, kita juga berulangkali mengisytiharkan penolakan kita kepada cara hidup kaum yang dimurkai Allah dan cara hidup kaum yang sesat dan bingung kepercayaannya. Itulah intipati erti jati diri seorang Muslim. Tersendiri pada kepercayaan dan cara hidupnya. Istimewa dan unik mengatasi kaum yang bersalut murka dan dusta.

“Islam itu tinggi dan tiada sesuatu yang lebih tinggi daripadanya”
(Hadith riwayat al-Baihaqi dan dinilaikan sebagai sahih oleh al-Albani)

Di dalam sepotong Hadith yang terdapat di dalam Sunan Abi Dawood, Rasulullah SAW telah bersabda,
“Barangsiapa yang meniru atau berkumpul meramaikan sesuatu kaum, maka dia adalah dari kalangan mereka”

Jika mahu membalas cinta, balaslah dengan cara yang menyampaikan dua kekasih itu ke syurga. Bukan cinta berbalas dosa.Bukanlah soal bunga ros atau sekeping kad itu yang menjadi persoalan, tetapi kemusnahan jati diri sebagai seorang Muslim, dan sikap terhegeh-hegeh meniru segala yang datang daripada Barat itulah yang menjadi persoalannya.

Sabda Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam:

Kamu akan mengikuti sunnah umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehinggakan jika mereka memasuki lubang biawak (dhab) nescaya kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya: Adakah mereka itu kaum Yahudi dan Nasrani, wahai Rasulullah? Sabda Baginda SAW: Ya, siapa lagi kalau bukan mereka?” - [Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Jika benar kita mahu membuktikan kasih sayang, maka buktikanlah ia menerusi cara Islam yang halal, indah, penuh barakah dan tiada kesan sampingan. Tanpa perlu menunggu 14 Februari, berkahwin adalah Sunnah Nabi SAW, yang jika kita serius ke arah itu, susunkanlah agenda hidup ke arahnya dengan baik. Usahlah dibazirkan wang untuk membeli bunga ros, kad-kad ucapan, atau candle light dinner di restoran-restoran mahal, kerana semua itu adalah keindahan yang menjadi pagar-pagar kemurkaan dan neraka Allah SWT. Kumpulkan wang dengan baik, beli buku yang mengajar cara hidup rumah tangga Islam dan laluilah 14 Februari ini seperti kita melalui hari-hari yang lain, iaitu dengan mengulangkaji pelajaran, menghadiri majlis-majlis ilmu, beribadah dan berlumba-lumba mengejar kebaikan.

Sunday, February 7, 2010

Bagaimana BidadariMu?“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah, dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang baraqah dan yang syadaqah.”


Wanita Ananah:

Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit.

Wanita Mananah:

Wanita yang suka mengungkit-ngungkit terhadap suaminya. Wanita ini sering menyatakan seperti; “Aku membuat itu keranamu”

Wanita Hananah:

Wanita yang menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah:

Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah:

1) Wanita yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya.
2) Wanita yang marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

Wanita Syadaqah:

Wanita yang banyak bercakap perkara yang lagha dan lagi membisingkan.