Thursday, February 12, 2009

SLIP PENGESAHAN PENDAFTARAN KURSUS SEMESTER 2 SESI 2008/2009

PERHATIAN KEPADA SEMUA PELAJAR UPSI

KURSUS/TARIKH

PelajarLama :
16 Februari 2009 hingga27 Februari 2009(Denda Bermula 3 Mac 2009)

Pelajar BaharuMulai Ambilan Julai 2008 :
3 Mac 2009 hingga13 Mac 2009(Denda Bermula 16 Mac 2009)


PERINGATAN :
. Anda diwajibkan untuk mengambil Slip Pengesahan PendaftaranKursus bagi Semester 2 Sesi 2008/2009 di fakulti masing-masing.

. Anda diwajibkan menyemak pengesahan pendaftaran kursus tersebutdan sebarang pembetulan perlu dimaklumkan ke Bahagian Hal EhwalAkademik/Fakulti.

. Kegagalan anda untuk mengambil Slip Pengesahan PendaftaranKursus, akan menyebabkan anda didenda dengan kadar RM5.00sehari.

. Sekiranya tiada sebarang perubahan dibuat oleh pelajar selepastempoh yang telah ditetapkan, Pendaftaran Kursus tersebut dianggapbetul dan sahih untuk tujuan peperiksaan dan pengijazahan.Tarikh Notis
10 Februari 2009

Dikeluarkan Oleh
Pejabat PendaftarBahagian Akademik(Unit Pendaftaran)

Telefon
+605-4506923 / 6992

EmaiL
redzuan@upsi.edu.

hamdi@upsi.edu.my

salam seorang pendidik


Bismillahirrahmanirrahim Assalamua’laikum wbt. Sewaktu gambar ini diambil saya sempat membeli beberapa buah buku untuk simpanan, yang saya sendiri tidak tahu bila masanya saya mampu membacanya. Ini adalah kerana saya terpanggil oleh salah seorang sahabat saya sewaktu kami sedang bermesyuarat, beliau mengatakan kita perlu menambahkan ilmu pengetahuan.
Di sini saya ingin berkongsi sebuah buku yang sempat saya baca sementara berada di dalam kereta menuju ke Ipoh. Tajuk buku ini adalah ‘Seorang ibu bukan sebarangan ibu” karangan Muhammad Hassan. Buku ini mengisahkan tentang salah seorang guru kepada Imam Malik yang bernama Rabi’ah Al_Rayi bagaimana kehidupan nya bersama dengan kedua orang tuanya yang bernama Furuq dan ummu Rabi’ah.
Saya tidak bercadang untuk menceritakan secara detail tentang buku ini tetapi saya hanya akan mengambil beberapa mutiara kata yang boleh kita ambil iktibar di dalam meneruskan kehidupan sebagai seorang hamba di dunia yang fana ini.
1)sebuah nasyid yang didendangkan oleh Saidina Ali yang berbunyi:
Apalah yang hendak bibanggakan;
Kecualilah orang yang berpelajaran;
Hidup mereka berpedoman;
Sumbangan yang besar mereka korbankan;
Tingginya nilai manusia berilmu;
Ilmu diamal semakin bermutu;
Bahagialah kamu orang berilmu;
Harum semerbak riwayat hidupmu!
2) satu hadis yang mengatakan:
Tiga orang lelaki yang pasti Allah akan memberi perlindungan kepada mereka:1) Hamba yang muslim, yang berhasrat menebus dirinya. 2) Orang yang ingin berkahwin di atas hasrat untuk menghindarkan dirinya dari melakukan maksiat. 3) Orang yang berjihad di jalan Allah.
3) Doa yang dipanjatkan oleh ayah Rabi’ah sebelum berkahwin dengan isterinya:
“Wahai tuhanku! Andainya bakal isteriku ini boleh membantu untuk agama dan kehidupankuserta tercapai segala matlamatku, maka berilah kemudahan kepadaku, kemudian berilah keberkatanku disampingnya. Dan andainya bakal isteriku ini boleh mendatangkan akibat buruk terhadap agama, kehidupanku dan matlamat perjuanganku, maka jauhkanlah aku darinay. Dan jodohkanlah aku aku dengan wanita yang baik di mana-mana sahaja, kemudian berilah keredaanMu kepadaku di sampingnya.”
P/s Kalau tidak silap,ini adalah doa untuk solat istikharah.
4) Syair yang berkaitan dengan perdebatan di antara Al-Fadayl bin ‘Iyad dan Abdullah bi Al-Mubarak tentang mana yang lebih naik antara ibadat atau berjihad di jalan Allah
Wahai insan yang mengabdikan diri!
Andai kamu lihat perjuangan kami;
Amal ibadatmu bolehlah dibandingi;
Bagaikan anak-anak yang masih ditatangi;
Linangan airmata dipipi;
Masakan sama dengan darah membasahi bumi;
Atau kuda untuk permainan sendiri;
Masakan sama kuda pejuang pertiwi?
Demi menyahut seruan nabi;
Seruan benar, tidak mungkin didustai;
Dan debu-debu yang memasuki hidung kami;
Samakh dengan semaraknya api di Neraka nanti?!
Semoga apa yang dititipkan di sini boleh di ambil pengajaran oleh kita bersama .wallahualam

Post by Zack