Saturday, March 6, 2010

MAUIDZAH

Assalamua'laikum wbt bismillah wal hamdulillah.Sekadar perkongsian kuliah maghrib di kampung saya semalam masih lagi berkisar kepada maulidul nabi saw.Sebuah hadis mengatakan bahawa bapa saudara nabi iaitu Abu lahab akan dikurangkan azabnya setiap hari isnin kerana sewaktu kelahiran Rasulullah,beliau begitu genbira sehingga menyembelih 1000 ekor unta dan membebaskan hamba yang sangat beliau sukai.Oleh itu mari kita ambil iktibar ini sekiranya Abu Lahab yang mati dalam keadaan kafir dikurangkan azab disebabkan pernah sekali gembira dengan kelahiran Rasulullah apatah lagi kita umat Muhammad saw,mari kita rebut peluang ini dengan menyemai kasih cinta kita pada Rasulullah.Diantara tanda kita mendapat kasih rasulullah saw adalah setiap kali kita terelwat2tidak mampu melakukan sesuatu ibadat maka kita akan menyesal dan merasa rugi kerana musibah tersebut.wallahualam

Tomat (Taubat Maksiat) oleh Wali BandDengarlah hai sobat
Saat kau maksiat
Dan kau bayangkan ajal mendekat
Apa kan kau buat
Kau takkan selamat
Pasti dirimu habis dan tamat

Bukan ku sok taat
Sebelum terlambat
Ayo sama-sama kita taubat
Dunia sesaat
Awas kau tersesat
Ingatlah masih ada akhirat

Astafighrullahal’adzim

(ulangan)

Ingat mati, ingat sakit
Ingatlah saat kau sulit
Ingat, ingat hidup cuma satu kali

Berapa dosa kau buat
Berapa kali maksiat
Ingat, ingat sobat ingatlah akhirat
Cepat ucap astafighrullahal’adzim


Pandanglah ke sana
Lihat yang di sana
Mereka yang terbaring di tanah
Bukankah mereka
Pernah hidup juga
Kita pun kan menyusul merekaAstafighrullahal’adzim

(ulangan)

Cepat ucap astafighrullahal’adzim

(ulangan)

Cepat ucap astafighrullahal’adzim
Cepat ucap astafighrullahal’adzim


Glosari kata

sobat = kawan/sahabat

sok = menunjuk-nunjuk

ayo = mari

Friday, March 5, 2010

MAUIDZAH

Assalamua'laikum wbt bismillah wal hadulillah. Sedikit perkongsian pada hari ini.Kuliah Subuh tadi di kampung sya tafsir surah Al An'am ayat 111-113 mengisahkan tentang golongan yang menyesatkan manusia terdiri daripada syaitan jin dan syaitan manusia.Berkata Malik Bin Dinar "aku lebih takutkan syaitan manusia kerana mereka menyerupai kita berbanding syaitan jin yang mana mereka akan takut kepada kita sekiranya kita merupakan orang yang dekat dengan Allah.Terdapat satu kisah berkenaan Imam Ahmad Ibnu Hambal,pada suatu ketika dahulu pernah seorang daripada penduduk Baghdad dirasuk jin maka raja pun mengutuskan seseorang pergi memanggil IMAM Ahmad untuk mengubati penduduk berkenaan.Pada masa tersebut Imam Ahmad sedang mengajar dimasjid,kemudian datang utusan itu menceritakan tentang raja mahukan beliau pergi mengubati penduduk yang dirasuk berkenaan.Mendengar cerita itu Imam Ahmad pun meminta utusan itu mengambil selipar yang dipakai oleh beliau untuk dibawa ke istana dan mengarahkan utusan itu memberitahu jin berkenaan bahawa Imam Ahmad menyuruh jin berkenaan keluar dari Baghdad.Kemudian utusan itu pun kembali ke istana dan melakukan seperti yang diarahkan.Mendengar arahan itu,jin itu pun bertanya benarkah arahan ini datangnya dari Imam Ahmad maka utusan berkenaan berkat ya.Maka jin berkenaan pun keluar dari penduduk berkenaan.Jin itu berkata sekiranya imam Ahmad memintanya keluar lebioh jauh dari itu iaitu keluar dari Iraq maka nescaya dia akan menurutinya.

Begitulah kisah bilamana seseorang itu takut pada Allah maka seluruh makhluk lain akan tunduk pada mereka.wallahualam

PERSOALAN CINTA


UNDANG-UNDANG CINTA

En. Pahrol Mohd Joui telah menggariskan beberapa peraturan dan batasan-batasan untuk bercinta. Di antaranya ialah:

01. Hendaklah cinta kita itu didasari kepada cintakan Allah Taala.

Ertinya, cinta yang kita berikan kepadanya semata-mata kerana mengharapkan keredhaan Allah Taala. Allah Taala yang memberikan fitrah itu kepada kita, maka gunakanlah fitrah itu untuk menghampirkan diri kepadaNya.

02. Pastikan semasa menjalinkan hubungan cinta itu tiada hukum Allah Taala yang dilanggar.

Di antaranya ialah tidak ada pergaulan bebas, tidak berdua-duaan di tempat yang sunyi, tidak mendedahkan aurat, tidak mengabaikan asas-asas agama seperti solat dan lain-lain lagi.

03. Jangan mencintai seseorang lebih dari mencintai Allah Taala.

Maksudnya, janganlah kita mencintai seseorang itu lebih hebat daripada kita mencintai Allah Taala. Cintailah seseorang itu seadanya sahaja dan cintailah Pencipta cinta itu lebih dari segalanya.

Thursday, March 4, 2010

MASALAH UMAT ISLAM HARI INITema ini adalah suatu upaya untuk menggambarkan akan keadaan dunia Islam kontemporer (saat ini) dengan segala kelebihan dan kekurangannya. Kondisi umat Islam saat ini penuh dengan kelemahan. Kelemahan-kelemahan itu terkait dengan kapasitas intelektual dan masalah moral. Kelemahan dalam kapasitas intelektual (Al Jahlu).

Kelemahan umat Islam yang terkait dengan kapasitas intelektual

- Dho'fut Tarbiyah (lemah dalam pendidikan)
Kelemahan dalam aspek pendidikan formal dan informal (pengkaderan) sangat dirasakan oleh umat Islam masa kini. Jika pendidikan juga pembinaan dan pengkaderan lemah maka akan mustahil melahirkan anasir-anasir dalam nadhatul umat (kebangkitan umat).

- Dho'fut Tsaqofah (lemah dalam ilmu pengetahuan)
Dewasa ini sedang sangat pesat perkembangan ilmu pengetahuan dan teknologi tetapi umat Islam terasa tertinggal bila dibandingkan umat yang lainnya, ini disebabkan kerana wawasan umat Islam yang sempit dan terbatas juga lemah dalam mengembangkan ilmu pengetahuan ini disebabkan kemahuan umat untuk menuntut ilmu sangat rendah.

- Dho'fut Takhthith (lemah dalam perencanaan-perencanaan)
Umat Islam sekarang ini tidak memiliki strategi yang jelas. Rencana perjuangannya penuh dengan misteri. Hal tersebut disebabkan umat Islam tidak diproduk dari pembinaan-pembinaan yang baik dan tidak memiliki wawasan ilmu pengetahuan yang memadai.

- Dho'fut Tanjim (lemah dalam pengorganisasian)
Sekarang ini terjadi gerakan-gerakan yang mengkibarkan bendera kebathilan, mereka membangun pengorganisasian yang solid sementara umat Islam lemah dalam pengorganisasian sehingga kebathilan akan di atas angin sedangkan umat Islam akan menjadi pihak yang kalah. Sesuai perkataan khalifah Ali ra "Kebenaran tanpa sistem yang baik akan dikalahkan oleh kebathilan yang terorganisasi dengan baik".

- Dho'ful Amniyah (lemah dalam keamanan)
Masa kini umat Islam lengah dalam menjaga keamanan diri dan kekayaan baik moral dan material sehingga negeri-negeri muslim yang kaya akan sumber daya alam dirompak oleh negeri-negeri non muslim. Begitu pula dengan Iman, umat lslam tidak lagi menjaganya tidak ada amniyah pada aqidah dan dibiarkan serbuan-serbuan aqidah datang tanpa ada protection yang memadai.

- Dho'fut Tanfidz (lemah dalam memobilisasi potensi-potensi diri)
Umat Islam dewasa ini tidak menyedari bahawa begitu banyak nikmat-nikmat yang Allah SWT berikan dan tidak mensyukurinya. Jika umat Islam mensyukuri segala nikmat Allah dari bentuk syukur itu akan muncul kuatut tanfidz iaitu kekuatan untuk memobilisasi diri dan sekarang umat Islam lemah sekali dalam memobilisasi diri apalagi memobilisasi secara kolektiviti.


Kelemahan dalam problematika moral (Maradun Nafs)

Kelemahan-kelemahan dalam masalah moral yang terjadi pada umat Islam sekarang iaitu:

- Adamus Saja'ah (hilangnya keberanian)

Umat Islam tidak seperti dahulu yang berprinsip laa marhuba illalah (tiada yang ditakuti selain Allah) sehingga tidak memiliki keberanian seperti orang-orang terdahulu yakni Rasulullah dan para sahabatnya yang terkenal dengan sifat keberanian. Sekarang ini umat Islam mengalami penyakit Al Juban (pengecut). Rasa takut dan berani itu berbanding terbalik sehingga jika seorang umat Islam takut kepada Allah maka ia akan berani kepada selain Allah tetapi sebaliknya jika ia takut kepada selain Allah maka ia akan berani menentang aturan-aturan Allah SWT.

- Adamus Sabat (hilangnya sikap teguh pendirian)

Umat Islam mulai memperlihatkan mudah mengalami penyimpangan-penyimpangan dan perjalanan hidupnya karena disebabkan oleh :

1. termakan oleh rayuan-rayuan
2. terserang oleh intimidasi atau terror-terror.

Salah satu illutrasi hilangnya thsabat (keteguhan) ini adalah prinsif-prinsif hidup kaum muslimin tidak lagi dipegang hanya sering diucapkan tanpa dipraktikan. Sebagai contoh Islam mengajarkan kebersihan sebahagian dari Iman tetapi di negari-negeri kaum muslim keadaannya tidak bersih menjadi pemandangan pada umumnya.

- Adamut Dzikriyah (hilangnya semangat untuk mengingat Allah)

Dalam Islam lupa diri sebab utamanya ialah karena lupa kepad Allah. Umat Islam dzikirullah-nya lemah maka mereka kehilangan identiti mereka sendiri sebagai Al Muslimum. Sebagaimana Allah berfirman dalam Al-Quran surah Al Hasyr ayat 19:

"Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang lupa kepada Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada diri mereka sendiri. Mereka itulah orang-orang yang fasik".

- Adamus Sabr (hilangnya kesabaran)

Kesabaran merupakan salah satu pertolongan yang paling pokok bagi keberhasilan seorang muslim, sesuai firman Allah dalam Al-Quran Surah Al-Baqarah 153:

"Hai orang-orang beriman mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) shalat sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar".

Kesabaran meliputi:

1. Ashabru bitha'at (sabar dalam ketaatan)
2. Ashabru indal mushibah (ketaatan ketika ditimpa musibah)
3. Ashabru anil ma'siat (sabar ketika menghadapi maksiat)

Sebagai umat Islam harus memiliki kesabaran ketiganya.

- Adamul Ikhlas (hilangnya makna ikhlas)

Ikhlas tidak selari dengan tulus. Tulus ertinya melakukan sesuatu tanpa perasaan terpaksa padahal boleh sahaja orang itu ikhlas walaupun ada perasaan terpaksa. Contohnya pada seseorang yang melakukan solat subuh yang baru sahaja jaga malam sehingga sangat terasa mengantuk tetapi karena solat adalah suatu kewajiban perintah Allah swt ia tetap mengerjakannya.

- Adamul Iltizam (hilangnya komitmen)

Dewasa ini kaum muslimin kebanyakan tidak istiqomah berkomitmen terhadap Islam bahkan tidak sepenuhnya sedar bahawa Islam harus menjadi pengikat utama dalam hidupnya sehingga mereka banyak menggunakan isme-isme yang lain.

Sunday, February 28, 2010

Kes dera adik Syafia bukti keruntuhan moral masyarakat hari ini
Rasa sebak bercampur geram melihat adik Syafia Humairah Sahari,3 yang meninggal dunia kerana didera dengan begitu sadis sekali oleh teman lelaki ibunya.Syafia Humairah Sahari dimasukkan ke hospital selepas ditendang dan dipijak perutnya dengan menggunakan kasut bola teman lelaki ibunya di padang.

Seorang saksi mengatakan arwah Syafia Humairah Sahari sedang memeluk bola tersebut dan diminta oleh teman lelaki ibunya tu yang digelar “Abang Mat”. Selepas arwah Syafia Humairah Sahari tidak menghiraukan permintaan, pak we ibunya, Abang Mat Cilanat tu terus menyepak kanak-kanak yang tidak berdosa itu dan kemudian memijak perut arwah Syafia Humairah Sahari.

Polis juga mengesahkan Syafia telah didera lama sebelum ini kerana banyak kesan penderaan di seluruh badan dan kepala arwah.

gambar mangsa dera Syafia Humairah Sahari @ isu hangat
Inilah suspek yang menendang dan memijak adik Syafia dengan but bola.

Memang zalim betullah si driver teksi ni. Sepatutnya hukuman qisas (balas balik) dikenakan kepadanya baru dia rasa.

Kejadian sadis ini menunjukkan betapa kritikalnya keruntuhan masyarakat kita. Si ibu ni pula sanggup biar anak dia kena dera dengan teman lelakinya selama ni, sama macam kes pakwe Afrika dulu. Bayangkan bapa arwah Syafia di dalam penjara, si ibu bersekedudukan dengan pakwe dia tu sehingga melahirkan anak luar nikah dan yang peliknya pakwe ibunya ni boleh bercampur gaul dengan masyarakat seolah masyarakat sekelilingnya tahu kisah sekedudukannya dan dibiarkan tanpa melaporkan kepada pejabat agama.

Begitu juga dengan masyarakat sekeliling kita terutama yang tinggal di taman perumahan. Kita tak ambil kisah dengan jiran kita. Mana tahu jiran kita yang tinggal di rumah sewa bujang/anak dara bawa balik pakwe/makwe diaorang tidur sekatil pun tak ambil kisah.

Sesungguhnya dosa bersubahat tu sama dengan dosa si pelaku. Nauzubillah.Sportingnya orang kita di zaman ini…

Allah menyayangi adik Syafia. Semoga adik Syafia damai di sana mengakhiri kehidupannya yang penuh penderitaan selama ini.