Tuesday, May 26, 2009

Catatan Seorang Demonstran

Nota tokoh gerakan pelajar.
Koleksi catatan akivis hadapi realiti sosial, politik indonesia di penghjung era Sukarno
Dari aspek kontemporari, pembaca dapat menilai sendiri bahawa demonstrasi itu adalah sebahagian daripada rukun dalam demokrasi yang perlu dikormati.
Dalam catatannya, Gie memetik kata-kata Walt Whitman:"Kini saya meliha rahsia menjadi manusia terbaik. Caranya, membesar di udara terbuka serta makan dan tidur dengan bumi.
Catan Seorang Demonstran juga menonjolkan betapa kerap gie menukilkan kata-katanya dengan berseni dan puitis. Misalnya, ketika menggambarkan pendiriannya, Gie menuliskan:"Saya tidak ingin menjadi pohon bamb, saya ingin menjadi pohon oak yang berani menentang angin."
Gie menunjukkan erti hidup manusia bukan sekadar menja tukang angguk, sebaliknya menjadi peneriak dan bertindak apabila keadaan memerlukan. Hanya manusia berjiwa besar, seperti gie, mampu mengambil sikap melalui jalan sukar serta bersedia mendepani kekalahan berkali-kali.
Tidak dinafikan, kelompok seperti Saiful - seperti kebanyakan orang - menagmbil sikap mudah dalam hidup, itu memang ramai. Tetapi kuantiti 'ramai' tidak semestinya dijamin 'benar'.