Wednesday, December 16, 2009

KECINTAAN PARA SAHABAT PADA RASULULLAH SAW

Assalamua'laikum wbt hari ini saya nak bercerita kisah salah seorang sahabat yang begitu cintakan rasulullah saw. Beliau bernama Abdullah bin Zaid. Beliau begitu mencintai Rasulullah saw sehingga waktu kewafatan Rasulullah beliau menjadi buta.

Sebelum menjadi buta, sebaik mendengar berita sedih tentang kematian Rasulullah, beliau segera melihat jenazah Rsulullah saw. Ketika itu beliau cuba menguatkan hati menerima realiti kewafatan Rasullulah tetapi beliau tidak berkesanggupan untuk berpisah dengan nabi.

Wajah nabi yang sedang ditatapinya itu pula amat mempesonakan. Bersih, tenang dan berseri-seri. Malangnya manusia yang amat istimewa ni telah wafat. Ii menyebabkan beliau tidak berkesanggupan melihat lebih lama lagi wajah baginda lalu memohon pada Allah swt agar tidak memperlihatkan lagi wajah yang begitu mempesonakan pada beliau lagi.

Seudah doa itu dipohon, beliau lalu dibutakan oleh Allah bagi meringankan beban kerinduan yang teramat sangat pada Rasulullah saw.

Apa yang berlaku pada para sahabat amat wajar kita renungi dengan mendalam.Ia benar-benar menggambarkan kecintaan mereka pada RAsulullah saw beranding umat islam kini yang hanya mengaku mencintai Rasulullah tetai tidak pula mengikuti sunnah-sunnah yang ditinggalkannya termasuk dalam politk islam dan sebagainya malahan yang lebih teruk menentang perjuangan yang mahu menegakkan islam.nau'zubillahiminzalik.

Tuesday, December 15, 2009

DOA ORANG YANG DIZALIMI

Assalamua’laikum wbt sekadar perkongsian drp buku yg br habis dibaca iaitu Tafsir At Tibyan iaitu Surah Al-Fiil(Gajah). Disini saya bukanlah nak menafsirkan keseluruhan surah tu tetapi mahu memetik sedikit input yg boleh kita ambil mengenai doa orang yg dizalimi. Seperti mana yg kita ketahui surah ini menceritakan tentera bergajah yg mahu menyerang kaabah.
Dalam saat yg paling cemas ketika tentera bergajah itu hendak menyerang kaabah, Abdul Mutalib telah bermunajat kepada Allah. Antara doanya bermakud
‘Ya Allah sesungguhnya Abrahah telah mencegah hambaMu dari menunaikan ibadat di Baitullah maka tegahlah mereka.Jgn jadikan mereka itu menang dan jadikanlah perancangan mereka gagal. Jika mereka masuk ke tanah haram maka urusannya terserah padaMu’
Lalu Allah mengutuskan kepada mereka sekawan burung yang membawa batu dari neraka maka hancurlah tentera Abrahah. Maka benarlah sabda Rasulullah saw bahawa tiada hijab antara Alah dan org yg dizalimi hatta dia bukan muslim.wallahualam