Wednesday, July 29, 2009

H1N1 peringatan dari Tuhan

Assalamua'laikum dan salam sejahtera buat sahabat-sahabat sekalian. Isu yang ingin saya kupas kali ini adalah tentang H1N1 yang datang menzuiarahi kita di Malayia umumnya dan di UPSI khasnya. Kadang-kadang saya terfkir kenapa Tuhan mendatangkan peringatan kepada kita, hambanya yang lemah ini. Maka timbullah beberapa sebab yang saya fikir wajar difikir-fikirkan oleh kita semua. Mula-mula marilah kita sama-sama renungkan bagaimana hubungan kita dengan tuhan yang menyebabkan tuhan datangkan peringatan ini. Bersempena isra' dan Mikraj yang baru melepasi kita, adakah kita ambilnya sebagai cerita yang hampir setiap tahun kita dengar ataupun sebagai suatu peringatan atau iktibar yang boleh kita ambil daripadanya. Peristiwa yang besar berlaku dalam Isra' Mikraj ini adaalh perintah menunaikan solat. Jom kita semak balik bagaimana solat kita, adakah kita selalu meninggalkan solat ataupun melalaikannya.

Faktor kedua yang saya lihat adalah bagaiman pergaulan kita selama ini baik berlainan jantina mahupun sesama jantina. Masalah yang besar yang saya lihat sepanjang menetap di UPSI ini adalah ramainya yang bercouple malah yang lebih teruk membonceng motosikal bersama bagi lelaki dan perempuan. Selain itu juga pergaulan kita antara lelaki perempuan ini terlampau bebas dan kadang kala melebihi ketentuan yang ditetapkan oleh pencipta kita.

Dan yang terakhir bagaimana kita menjaga aurat kita, bagi lelaki adakah kita selalu memakai seluar pendek baik bermain mahupun di dalam bilik bersama kawan-kawan yang lain manakala bagi perempuan adakah kita selalu memakai tshirt lengan pendek ketika keluar dari rumah ataupun memakai pakaian yang ketat dan menampakkan bentuk tubuh.

Apa yang sama bawakan disini adalah antara faktor yang saya nampak sebagai penyebab kenapa Tuhan datangkan peringatan kepada kita, mungkin kerana kecuaian kita sendiri yang melupakan tanggungjawab kita pada pencipta.

Tuesday, July 28, 2009

JANGAN CENDERUNG KE ARAH KEZALIMAN

Assalamua'laikum wbt di dalam buku fiqh sirah 2 karangan muhammad said ramadhan al buti ada menyebutkan 3 asas masyarakabaru madinah. Asas ke3 yang disebutkan disini adalah piagam madinah. Antara ang terkandung didalamnya iaitu point yang ke4 di m/s 287 ialah sesungguhnya kaum mu'min lagi bertaqwa berkewajipan menentang setiap orang yang menzalimi orang lain, melanggar ketertiban, melakukan penipuan, permusuhan atau kerosakan di kalangan masyarakat orang-orang beriman, dan sesungguhnya mereka bersatu untuk menentang semua inimeskipun yang ditentang itu anak mereka sendiri. wallahualam